پرداخت و بررسی انواع واریته های گل رز : رز بلغاری ، رز ترک ، رز مراکشی ، رز فرانسه ، رز طائف و... ، 👈در ابتدا بررسی تقطیر و استخراج که چه رایحه ای ارائه میدن ، مثلا بلغاری ابسولوت و بلغاری اویل چه تفاوتها و چه شباهتایی بلحاظ رایحه دارند و باچه نت ها و گروههای بویایی سازگارترهستند _ مرحله بعد بررسی برداشت های متفاوت از واریته های طبیعی گل رز _ و در پایان بررسی و تست نمونه های چند رز سینتتیکِ فرمنیخ ، جیودان ، ای اف اف و روبرته ،جالبه بدانید در عطرایی که رز سینتتیک استفاده میشه اغلب شمعدانی را در هرم و یا در قالب فیکساتیو باهاش همراه میکنند که بیس رز سینتتیک را تثبیت و لباسی طبیعی به تن آن کند (شمعدانی بخاطره داشتن رز اکساید یه بُعد رزمانند دارد ، برای همینِ که برخی شامه های ریزبین در عطرهایی مثل شاگیا که شمعدانی درش حضور دارد توهمی زیرپوستی از رز را بدرستی حس میکنند ) .
ازبین صدها واریته ی گل رز که درسرتاسر دنیا وجود دارد در صنعت عطرسازی تنها از چند گونه داماسک و سنتیفولیا که در کشورهای زیادی کشت میشوند و همچنین رز گالیکا وبرخی هیبرید استفاده میشود.
اسانس گل رز با دو روش تقطیر و استخراج بدست میاد ، به اسانس بدست امده با روش تقطیر otto یا اویل میگن و به اسانس بدست آمده با روش استخراج ابسولوت میگن ، هرکدام از این فرایندها که با واریته های مختلف استفاده شود اسانسی با رایحه و خصوصیاتی بسیار متفاوت تولید میکند .
گل محمدی ، رز دمشقی یا رز داماسک یکی از محبوب ترین گونه های گل رز است که در عطرسازی بسیار پرکاربرد و میشه گفت در صدر ایستاده .
بلغارستان و ترکیه بزرگترین تولیدکنندگان اسانس گل رز داماسک هستند که با دو روش تقطیر یا استخراج ، "اسانس ، کانکریت یا ابسلوت"ِ رز را تولید و عرضه میکنند ، کشور فرانسه بعنوان قطب عطرسازی دنیا از قافله عقب نمونده و بیشتر روی ابسولوتِ رزِ سنتیفولیا که رایحه ای نرم و لطیف تر دارد و از طریق استخراج بدست میاد کار میکنه .
ابسولوتِ داماسک بلغاری و سنتیفولیای فرانسه مرغوبترین و گرانترین در عطرسازی هستند و در رده های بعدی نمونه های ترکیش داماسک و سنتیفولیا مراکشی ، مصری و... قرار میگیرند .
اسنشیال اویل« otto» : با روش تقطیر بخار و یا روش ماسیراسیون بدست میاد: این فرایند شامل غوطه ور کردن گلها در روغن داغ با دمای ۶۰ تا ۷۰ درجه است ، هر ۴۸ ساعت یکبار گلهارو صافی ، روغن را جدا و مجدد گلهای تازه ای را توی همون روغن میریزن ، این فرایند بقدری تکرار میشه تا روغن کاملا اشباع بشه.
کانکریت داماسک : در این روش گل رز را با حلال هایی نظیر هگزان مجاور کرده و پس از اینکه تفاله ها را جدا کردن حلال را در شرایط خلا تبخیر می کنند، طی این فرایند ماده ای مومی شکل به رنگ نارنجی بدست میاد که به آن کانکریت رز میگن.
ابسولوت داماسک : در واقع همون کانکریت جامد و موم مانند که در بالا توضیح دادم رو میارن و در اتانول حل میکنند، طی این فرایند بخش اعظم کانکریت که حاوی ترکیبات فرار است در اتانول حل میشه و بخش کمتر آن که شامل موم و ترکیبات غیر فرار گیاه است رسوب میشود، با جدا کردن فاز مایع و تبخیر اتانول در دمای پایین ، اسانسی روغنی و زرد رنگ بدست میاد که به آن رز ابسولوت یا رز مطلق میگویند .
در این روش از هر ۳هزار کیلوگرم گل ،نهایت ۱ کیلوگرم رز ابسولوت بدست میآید .
( تفاوت رایحه ی بلغاری اویل با بلغاری ابسولوت که با دو روش تقطیر و استخراج بدست میان و همچنین رز سنتیفولیا که بیشتر در فرانسه و مراکش کشت و استخراج میشه چیه؟
تفاوت اصلی در نحوه اسانس گیری چرا که در روش تقطیر عمده فنیل اتیل الکل که مهمترین ماده در ایجاده بوی رز بحساب میاد بخاطر برخورد با آب از بین میرود و اون قوام بویایی و عمقی که در روش استخراج در رز ابسولوت بجا میماند در روش تقطیر اکثرش را ازدست میدهد .
بلغاری یا ترکیش اویل داماسک : معمولا بوی نرم ، سبکتر، شیرینی کمتر و زوایای سبز تری دارد و در پس زمینه رگه هایی عسلی و مربا مانند که شبیه مربای گلِ حس میشه.
بلغاری ابسولوت داماسک : عمیق و نافذ تره ، زوایای گلبو ، مومی و مربامانند بیشتری دارد و رایحه ی شرجی ، غنی و پخته تری را ایجاد میکنه.
رز سنتیفولیا : بویی شیرین ، کمی تند ، مشک مانند ، عمیق و محکمی داره و رگه هایی از ادویه و دود هم در اون به مشام میرسه .
نمونه های بلغاری و ترک ، بوی واقعی گل سرخ را بسته بنوع استخراج یا تقطیر با خلوص متفاوت ارائه میدهند).
گل رز که با شنیدن اسمش یاده گلاب و عطر تیروز می افتیم یک عنصر اینترنشنال است که روایح متنوع و متفاوتی دارد ، از رز گلاب مانند و عربی طائف و دمشقی گرفته تا رز مشک مانند ، ادویه ای و نیمه دودی سنتیفولیا و.... .
گل رز میتواند بیس و پایه ی اصلی یک عطر فلورال مجلسی با ته مایه ی پودری باشد و یا بخاطره انعطاف پذیر بودنش میتواند در نقش مکمل ، پارتنره عود آگار شود و به عمق و حس سکشوال رایحه کمک کند، همچنین میتواند در پس زمینه بازی کند و بخوبی با روایح فروتی ، چوبی ، چرم ، بالزامی ، آروماتیک و سبز ، سیتروس ها و آلدهیدها مچ شود .
( عکسایی از تمرینات برای اپلود دارم که چون خودم و اشخاص دیگری در عکس هستند یه جورایی شخصی بحساب میان، البته چون در لابراتور هستیم به حوزه عطر هم مربوط میشه ولی در کل شخصی بحساب میاد و قبلش باید برای انتشار از مدیریت محترم عطرافشان اجازه بگیرم ، در صورت اجازه چون بعضا یه کوچلو منشوری هستند باید سرفرصت بشینم برش بدم و سانسورشان کنم😉.
سلام علیرضا جان
با توجه به پرورش گل محمدی در ایران ، آیا اسانس گیری با روش های گفته شده ، تو کشور انجام میشه؟ چرا اسانس های گل سرخ ایرانی معروف نیستند؟ با توجه به وفور این نعمت در کشورمون آیا نباید ما از صادرگنندگان درجه یک اسانس گل سرخ باشیم؟
سلام برادر عزیزم جناب روحانی عرض ادب و احترام🙏🌹
به موضوع خوبی اشاره کردید، بلغارستان در صادرات اسانس رز برای عطرسازان رتبه اول رو داره ، این جایگاه اول در صورتی که این کشور یک دهم ایران مزارع کشت گل ندارد و فقط در یکی دو شهرستان کوچک متمرکز شده برای کشت و اسانس گیری منتهی بخاطره استفاده از شیوه های جدید استخراج به روش کانکریت و بعد تبدیل آن به آبسولوت دهها برابر ایران خروجی و تولبد دارد اونم با بهترین کیفیت .
ایران این پتاسیل را دارد که حداقل در کناره بلغارستان و ترکیه جز سه صادرکننده برتر اسانس رز باشد ولی متاسفانه بخاطره اسانس گیری به روش قدیمی و تقطیر نه خروجی انچنانی دارد و نه اسانسش به کیفیت شیوه های استخراج میرسه ، در روش تقطبر بیشترین اجزای خوشبوی رز در اب حل و از بین میره و خلوص ابسولوت رو ندارد، ایران جایگاهش در صادرات رز در صنعت عطرسازی تقریبا صفره و تک و توکی بصورت خصوصی اویل رز را توسط دلال ها میفروشن ، یکی دوسال میشه دستگاه استخراج به شیوه کانکریت به کاشان برده شده و این خبر خیلی خوبیه چون سود کشاورز و واسطه ها را ده برابر بالا میبره ولی یک دستگاه جوابگو نیست و دهها دستگاه باید باشه و امیدوارم وزارت کشاورزی اینارو سازماندهی و با شیوه های جدید اشناشون کنه و حداقل از خوده کشاورزا پول جمع کنه و دستگاه استخراج را تهیه کنند، دانشکده های کشاورزی هم که اساتیدش تمام فکرشون روی چاپ مقالات که هیچ آورده و خروجی ندارد، مشکل اصلی از سیستم و پایه ست ، تا زمانی که وزارت کشاورزی و دانشکده های این حوزه یه تکون اساسی نخوره و تغییراتی در سیستم اموزشی ندن در روی همین پاشنه میچرخه .
علیرضا جان خیلی مخلصیم
موضوعی که شما بهش اشاره کردید ، متخصص هایی مثل شما رو میطلبه و شما باید در این عرصه اعلام حضور کنید ، نیروی متخصص در کنار تجهیزات پیشرفته این مهم رو عملی میکنه .
واقعا جای تاسف داره گل سرخ کشورمون رو فقط با گلاب بشناسیم و از هر عطری که داخلش نت رز داره و از رایحه اش بدمون بیاد بگیم بوی گلاب میده...
به نظرم ما باید محصول گل سرخ کشورمون رو به طلای سرخ تبدیل کنیم.
علیرضا جان خیلی مخلصیم
موضوعی که شما بهش اشاره کردید ، متخصص هایی مثل شما رو میطلبه و شما باید در این عرصه اعلام حضور کنید ، نیروی متخصص در کنار تجهیزات پیشرفته این مهم رو عملی میکنه .
واقعا جای تاسف داره گل سرخ کشورمون رو فقط با گلاب بشناسیم و از هر عطری که داخلش نت رز داره و از رایحه اش بدمون بیاد بگیم بوی گلاب میده...
به نظرم ما باید محصول گل سرخ کشورمون رو به طلای سرخ تبدیل کنیم.
درود جناب روحانی ، شما لطف دارید ، راستش من یه فرد آماتور ولی بسیار علاقه مند به این حوزه هستم .
جناب روحانی ما یعنی من و اخویم تابستانی که گذشت از جای جای مناطق غربی و شمالغربی کشور مثل گره بان و... که پر از گونه های اروماتیک و عرقیات گیاهی تولید میکند دیدار کردیم و چقدر حیف که در اونجا یک لاین برای اسانس گیری وجود نداره ، بزرگوار ما بخاطره یه سری مسائل با مسئولین وزارت کشاورزی و... بعذاز چندماه نوبت دیداری داشتیم ، البته قبلش نامه ای هم تقدیم کرده بودیم ، خلاصه در مورده بهره برداری گیاهان اروماتیک و مسائل پس از برداشت ، اسانس گیری و ... توضیحات و پیشنهادهایی دادیم که ته اون همه انتظار و وقت گذاشتن حواله دادن به بعد و در واقعیت دنبال نخود سیاه فرستادن بود ، نقد که بماند پیشنهاد دادن را توهین به دانششان تلقی میکنند 😉
متاسفانه صنعت عطر و اسانس گیری در کشورمون مهجور مانده و فعالیت تولیدی در این زمینه بیشتر به گلاب گیری و عرقیات گیاهی در لاین استخراج و در قسمت تولید عطر یکی دو عزیز فعالیت های محدودی داشتند ولی بخاطره فی بالا که احتمالا بخاطره تهیه مواد اولیه از طریق واسطه و هزینه های سرسام آور حمل و نقل و گمرکی و... ، مواد اولیه با فی دوسه برابر بدستشان رسیده و همین سبب میشه قیمت عطرایی که تولید میکنند را بالا ببرند که مخاطب رو تست نکرده پس میزنه .امیدوارم زمینه ای فراهم بشه که مسئولین از فعالان در این حوزه حمایت کنه و حداقل اجازه استفاده از دستگاههای استخراج و جی سی را بدهند.