تاریخچه شرکت تولیدی زیپو به داستان انسانهایی گره خورده است که در شکلگیری آن نقش داشتهاند: از جورج جی. بلیزدل تا بسیاری از کارمندان، مشتریان و مجموعهداران زیپو که همگی نقش حیاتی و مهمی در پدید آمدن تاریخچه غنی زیپو ایفا کردهاند. وفاداری و فداکاری آنها زیپو را به یکی از بزرگترین و مشهورترین نمادهای آمریکا تبدیل کرده است.
دهه ۱۹۳۰ ــ
ماجرای زیپو در اوایل دهه ۱۹۳۰ میلادی در کلاب بردفورد کانتری در منطقه بردفورد، ایالت پنسیلوانیا شروع شد. آقای بلیزدل یکی از دوستانش را دید که برای استفاده از یک فندک اتریشی بدقلق بدجوری تلاش میکرد. بلیزدل متوجه شد که این فندک بهلدیل داشتن ساختار منحصربهفردش در میان باد و توفان نیز همچنان کار میکند، اما طراحی و جلوه ظاهری این فندک ناکارآمد بود. درواقع برای استفاده از این فندک باید از هر دو دوست کمک میگرفتید و سطح فلزی آن هم بهراحتی فرومیرفت.
در اواخر ۱۹۳۲ بود که آقای بلیزدل تصمیم گرفت تا این فندک اتریشی را بازسازی کند. او یک جعبه کوچک مستطیلشکل ساخت و یک درپوش را با کمک یک لولا به آن وصل کرد. او طراحی بخشی که از شعله محافظت میکرد را همچنان حفظ کرد. نتیجه هم شکلگیری فندک جذابی بود که خیلی راحت میشد با یک دست از آن استفاده کرد. آقای بلیزدل تصمیم گرفت که نام زیپو را برای این فندک انتخاب کند. او صدای کلمه «زیپر» (Zipper) را دوست داشت و بنابراین حالتهای مختلف این کلمه را امتحان کرد تا بالاخره به کلمه «زیپو» رسید. این کلمه از نظرش واقعا طنین مدرنی داشت.
این فندک جیبی جدید با قیمت ۱.۹۵ دلار به فروش میرسید و آقای بلیزدل که اکنون مشهور شده بود هم کیفیت آن را تضمین میکرد ــ ضمانت مادامالعمر و بیقیدوشرط: «یا این فندک کار میکند یا اینکه ما رایگان برایتان تعمیرش میکنیم». درخواست ثبت اختراع زیپو در ۱۷ می ۱۹۳۴ ارائه شد و این درخواست در ۳ مارس ۱۹۳۶ با شماره رسمی 2032695 ثبت شد. اولین فندک جیبی زیپو در سال ۱۹۳۳ ساخته شد و اکنون در موزه زیپو/کیس در بردفورد وجود دارد.
در میانه دهه ۱۹۳۰ میلادی بود که کمپانی کندال ریفاینینگ در بردفورد، ۵۰۰ فندک زیپو سفارش داد. میگویند که این فندکها درواقع اولین فندکهای تبلیغاتی هستند که توسط کمپانی زیپو تولید شدهاند و محصولات کلکسیونی بسیار ارزشمندی محسوب میشوند.
دهه ۱۹۴۰ ــ
جنگ جهانی دوم تاثیر عمیقی بر زیپو گذاشته بود. با ورود آمریکا به جنگ در سال ۱۹۴۱، زیپو تولید فندک برای بازارهای مصرفی را متوقف کرد و همه تولیدات خودش را به ارتش آمریکا اختصاص داد. این ابتکار به تولید فندک زیپو با بدنه فولادی و پوشش مشکی منتهی شد. درواقع میلیونها نفر از اعضای ارتش آمریکا همین فندکها را با خودشان به میدان جنگ میبردند، درحالی که این فندکها به کاتالیزور مهمی برای افزایش شهرت نمادین آمریکا در سراسر جهان تبدیل شدند. تامین بازار نظامی درنهایت به راهاندازی کارخانه تماموقت زیپو منجر شد و سرانجام زیپو نهتنها به یک کمپانی قدرتمند از نظر مالی تبدیل شد، بلکه یک کمپانی ماندگار و جاودانه شد.
در پایان جنگ در سال ۱۹۴۵، زیپو فروش فندکهایش را در بازار آزاد از سر گرفت و تولید محصولاتش را برای عموم مردم دوباره شروع کرد. آقای بلیزدل که ذاتا با تبلیغات آشنایی داشت، میخواست که با خودرویی شبیه به فندکهای زیپو به خیابان برود و در سال ۱۹۴۷ بالاخره اتومبیل زیپو نیز متولد شد.
دهه ۱۹۵۰ ــ
در ۱ آگوست ۱۹۵۰ بود که زیپو دومین ثبت اختراع خودش را با شماره 2517191 انجام داد. طراحی کلی فندک زیپو اساسا تا به امروز همچنان ثابت مانده و فقط بهبودهای جزئی در آن شکل گرفته است.
از اواسط دهه ۱۹۵۰ میلادی، کدهای تاریخدار در قسمت زیرین همه فندکهای زیپو درج شدند. هدف اصلی از چنین کاری درواقع کنترل کیفیت بود، اما این کدها به یک ویژگی ارزشمند و مهم برای کلکسیونرها تبدیل شدند.
در سال ۱۹۵۶ بود که زیپو بالاخره از فندک اسلیم خود رونمایی کرد که نقطهعطف بزرگی را برای این برند رقم زد. این ادیشن کوچکتر از فندک زیپو طوری طراحی شده بود که زنان را جذب کند، اما در کمال تعجب همچنان برای مردان نیز جذاب بود.
دهه ۱۹۶۰ ــ
در دهه ۱۹۶۰ بود که افراد اهل کنسرتهای موسیقی یک ترفند جدید را ابداع کردند: روشن کردن فندک زیپو در سالن اجرا برای ادای احترام به نوازندگان محبوب خودشان. این ژست جذاب و پرهیاهو بعدا «لحظه زیپو» نام گرفت.
در سال ۱۹۶۲، زیپو برای اولین بار محصولی را ساخت که فندک نبود. این محصول که نوعی متر بود، طرحی شبیه به فندک مهشهور زیپو داشت. از سالهای ۱۹۶۰ به بعد، اقلام زیادی به خط تولید محصولات زیپو اضافه شدهاند یا از برنامه تولید زیپو حذف شدهاند. بسیاری از این محصولات عمدتا به بخش محصولات تبلیغاتی مانند جاکلیدی، وسایل گلف، سنتهای قلم و مداد و چراغقوه جیبی زیپو اختصاص داشتند.
دهه ۱۹۷۰ ــ
آقای بلیزدل در ۳ اکتبر ۱۹۷۸ درگذشت. نام او را نهتنها بهخاطر ابداع فندک زیپو، بلکه بهخاطر سخاوتمندی و روح مهربانش به یاد میآورند. پس از درگذشت او، دخترانش با نامهای هریت بی. ویک و سارا بی. دورن کسبوکار او را به ارث بردند. در دهه ۱۹۷۰ بود که برند زیپو شروع به گسترش فعالیتهای در آنسوی آبهای آزاد کرد.
دهه ۱۹۸۰ ــ
در دهه ۱۹۸۰، کمپانی زیپو به شش عضو خانواده بلیزدل، ازجمله دختران و آقای بلیزدل و فرزندان آنها، تعلق داشت.
دهه ۱۹۹۰ ــ
در سال ۱۹۹۳ بود که زیپو کمپانی W.R. Case & Sons Cutlery را بهدست آورد. میراث غنی این کمپانی نیز تاریخچهای غنی داشت که به سال تاسیسش در ۱۸۸۹ برمیگشت. این کمپانی در ۱۹۰۵ به بردفورد آمده بود. چاقوهای ممتاز و دستساز، ازجمله چاقوهای سنتی تاشو و چاقوهای ورزشی با تیغه ثابت، و همچنین یادگاریهای ادیشن محدود و محصولات کلکسیونی محبوب جزو محصولاتی بودند که این کمپانی تولید میکرد.
موزه زیپو/کیس در ژولای ۱۹۹۷ افتتاح شد. این مرکز ۱۵ هزار متر مربعی شامل یک فروشگاه و موزه است. همچنین کلینیک تعمیراتی زیپو که در جهان مشهور است نیز در همین منطقه قرار دارد؛ جایی که بازدیدکنندگان میتوانند فرایند تعمیر محصولات را مشاهده کنند.
دهه ۲۰۰۰ ــ
در پاییز سال ۲۰۰۲، زیپو علامت تجاری خاصی را برای شکل فندک زیپو ثبت کرد. این ماجرا به یک نقطهعطف بزرگ در تاریخچه زیپو تبدیل شد زیرا از برند زیپو در برابر کپیسازان و جاعلان محافظت میکرد. در دهه ۲۰۰۰ میلادی بود که زیپو از اولین فندک چندمنظوره MPL رونمایی کرد که یک فندک چندکاره با قابلیت شارژ مجدد بود.
دهه ۲۰۱۰ ــ
در فوریه ۲۰۱۰، زیپو برند فندکسازی رانسون و برند سوخترسانی رانسونول را خریداری کرد. در سال ۲۰۱۰ نیز زیپو از خط تولید محصولات مخصوص فضای آزاد رونمایی کرد و یک بخاری جیبی تماما فلزی را به بازار فرستاد. این بخاری یا گرمکن جیبی از مایع فندکهای ممتاز زیپو استفاده میکرد و منبع گرمای ثابتی را برای مدت طولانیتری نسبت به دیگر محصولات بازار در اختیار مشتریان میگذاشت.
زیپو به گسترش فعالیتهایش در بازارهای آنسوی آمریکا، مخصوصا در هند و چین، ادامه داد و فروش داخلی زیپو نیز در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به افزایش بیسابقهای رسید و رکورد فروش زیپو را جابهجا کرد.
در سال ۲۰۱۱، بخش محصولات مخصوص فضای آزاد زیپو گسترش یافت و یک کیت اضطراری آتشنشانی و یک فندک کاربردی مخصوص کمپ زدن به آن اضافه شد.
در سال ۲۰۱۲، در جریان جشن ۸۰ سالگی زیپو، تعداد تولیدات زیپو از مرز ۵۰۰ میلیون فندک نیز عبور کرد. در همین سال بود که موزه زیپو/کیس بازسازی شد تا بهتر از قبل نشاندهنده سرشت و ماهیت برند زیپو باشد. طراحی مدرن این موزه براساس ترکیبی میان بافتهای غنی و برجسته مانند چرم و آجر انجام شده است، درحالی که آثار هنری قدیمی و عکاسی مدرن و معطوف به سبک زندگی را با همدیگر ترکیب میکند.
در سال ۲۰۱۳، زیپو از خط تولید تجهیزات کمپینگ و لوازم جانبی آتشنشانی با نام تجاری زیپو رونمایی کرد.
امروزه ــ
امروز میبینیم که جورج بی. دوک، نوه آقای بلیزدل، بهعنوان تنها مالک و رئیس هیات مدیره زیپو فعالیت میکند. مارک پائوپ نیز رئیس کمپانی و مدیرعامل زیپو است.
خط تولید متنوع زیپو به رشد و گسترش ادامه میدهد و اکنون شامل اکسسوریهای سبک، فندکهای چندمنظوره بوتان، عطرهای مردانه، عطرهای زنانه، اکسسوریهای سبک زندگی، عینک و محصولاتی برای دوستداران فضای باز و آزاد میشود.
تعداد کلکسیونرهای علاقهمند به برند زیپو در سراسر جهان بسیار زیاد است. شور و اشتیاق و همچنین تعهد آنها به برند زیپو واقعا بینظیر است. کلابهای ویژه کلکسیونرهای زیپو در سراسر جهان بهمنظور ارتقای تجربه جمعآوری محصولات این برند، جلسات و رویدادهای مختلفی را در طول هرسال برگزار میکنند.
کمپانیهای مختلف در سراسر جهان به استفاده از فندکهای زیپو بهعنوان ابزارهای تبلیغاتی ادامه میدهند. این فندکهای تبلیغاتی و جذاب نیز همچنان جزو کالاهای محبوب در میان کلکسیونرها هستند.
شاید یکی از مهمترین دلایل علاقهمندی کلکسیونرها به محصولات زیپو، پیوند این برند با فرهنگ عامیانه، هالیوود، برادوی و صنعت موسیقی باشد. فندک زیپو طی سالهای سال در بیش از ۲ هزار فیلم سینمایی، صحنه اجرای موسیقی و برنامههای تلویزیونی به نمایش درآمده است. فندکهای زیپو در آثار مختلفی مانند I Love Lucy، The X-Men و Hairspray – the Musical حضور داشتهاند. فندک معمولا یک ابزار کلیدی در این نمایشها و فیلمها است که برای پیشبرد پیرنگ اثر یا بازتابی از شخصیت بازیگران اصلی یا دورههای زمانی خاص به تصویر درمیآید. صدای معروف فندکهای زیپو در بعضی از آهنگها نیز به گوش میرسد و تصویر خود این فندکها نیز روی جلد آلبومهای موسیقی دیده میشود. البته بعضی افراد اهل موسیقی حتی تصویر این فندکها را روی پوست خودشان خالکوبی میکنند و تصاویری از زیپو را در عکسهای رولینگ استون هم میبینیم.
در جهانی که بیشتر محصولات بهسادگی یکبار مصرف هستند یا با گارانتیهای محدود عرضه میشوند، فندک جیبی زیپو با ضمانت مادامالعمر مشهورش همچنان توجه مخاطبان را به خود جلب میکند و کیفیت عالیاش را برای مشتریان تضمین میکند. در طی بیش از ۹۰ سال، هیچکس حتی یک سنت هم برای تعمیر مکانیکی فندکهای جیبی زیپو (صرفنظر از عمر یا شرایط آنها) صرف نکرده است. فندک جیبی زیپو جایگاه عمیقی در فرهنگ آمریکایی دارد و یکی از نمادهای جهانی ماندگاری و اعتبار قابل اطمینان است.
توجه: شما با ارسال عکس، موافقت خود را با قوانین قرار دادن عکس پروفایل در عطرافشان اعلام می دارید.